Saturday, February 14, 2009

Pisang

Lets talk about banana or even better fried banana atau pisang goreng .....


First and foremost this whole week I haven't been well it started with the knee pain after 3 days it subsided with painkiller and the last 2 days again feeling unwell.On thursday I felt like bloated and had that choking sensation like your throat is blocked so the minute I reach my working place I drank a can of coke ..sorry bad example but I need to burp to get rid of that bloated feeling...it works.Yesterday again had funny feeling like getting tired easily and climbing 1 floor up so breathless - adoi aunty nurse .... so this morning I went to see the doctor at my neighbourhood.He checks my blood pressure slightly up than usual maybe stress and probably I was coughing too.He listens to my lung and its clear - cikmilah nothing to worry ya my lung clear but heart tak tau lah tak buat ECG......and do you know nurses makes the worst patient!!! pandai bagi nasihat bila sendiri sakit degil....hehehe


On the way home I bought pisang kapok/kepok I don't know what you call it in Malaysia......






This is the pisang kapok/kepok ..... now you tell me what you call them in Malaysia.




I fried 6 of them using rice flour only .........




then I pour over some chocolate over it ...... remember I went to Batam for the staff conference? well on the second day we were served goreng pisang something like this and its so presentable .... unlike mine too big .. theirs was cut thinly and fried like a fan.




and dessicated coconut were sprinkled-something like the above .......




close-up but sorry ah I am not a good cake decorater like cikmilah or yeen of madame-cupcakes... I am an amateur ..... but who cares 4 of that goreng pisang dah habis I makan pun......hahahaha..... will eat the last 2 later.


28 comments:

Neeza Shahril said...

nurses macam doctor kan.. bila sendiri sakit, makan ubat pun tak nak hehe..

kak elle.. kat malaysia nama dia pisang abu kot. hahaa!! pepandai aje neeza bagi nama. sedapnya kak elle.. lama tak makan pisang goreng.. pisang kat sini for goreng la, mahalnya sangat.. tapi takpe, nak makan beli jugak kan.. :)

Kak Elle said...

neeza...

oh pisang abu kot ye?

buat lah neeza berselera tengok kan?hehehe

zany said...

pisang tu saya panggil "awak nipah" kalau tak salah. Last time beli kat kampung, bila goreng tak ada satu rasa apa, agaknya

Auntie nurse, jangan lupa mamam ubat dan ambil banyak air mineral OK.

zany said...

kenapa saya tulis, terputus pulak, he, he

Kak Elle said...

zany..

pisang ni lemak selalu nya kita buat pengat atau di goreng.

Ubat dah mamam cik puan:)

Kak Elle said...

zany...

apa yg terputus?

zino said...

resepi baru tu goreng pisang coklat kelapa.. hehe

kena minta mem buat tu.. tadi pun beli pisang kat pasar tani..

pB said...

sedap nyer

tapi bila tak sihat nie, selera makan kurang...

Kak Elle said...

zino...

tunjuk kat mem nanti dia buatkan pisang goreng tu:)

Kak Elle said...

pB...

makan ubat ye nanti dah sembuh seme bolih makan.

cikMilah said...

gitu rupanya.. Yang saya ni, gi celup dlm coklat cair sampai tak nampak pisang goreng...lepas tu guling-guling dlm kelapa kering. Padan la "orang tu" tak suka...

Keep well ya Kak.

Kak Elle said...

cikmilah...

oh padan lah dah banyak sgt chocolate tu...hehehe...bagi instruction pun tak betul cam mana nak buat kan so sorry.

tapi saya kata di sira kan bukan celup...hahaha

Norabella said...

Coincidentally, I pun goreng pisang kepok baru tadi. Tapi tak letak chocolate or dessicated coconut...

Take care kak..nurse makes the worst patient? ...ha..ha.. I kind of like the statement.

Tie said...

Ha ha....pertama kali tengok pisang goreng bercokelat...mesti budak2 suka makan tu...Tu macam pisang nipah je...

Harap kak elle dah ok sekarang...jangan banyak sangat makan pisang, sejuk tu...

Kak Elle said...

nora...

mcm kita rancang pulak beli pisang kepok ye?

I hope to get better asal monday is TDD and I am involved...my duty is to get the classes organise for the fire drill.

Kak Elle said...

tie...

cuba lah buat mesti anak2 suka esp part chocolte tu:)

Button Planet said...

Kak Elle, ni namanya 'pisang nipah' ...

sedapnya letak coklat macam tu...boleh cuba nanti

Azzah8

Kak Elle said...

azzah8...

dah tukar blog ke biz nampak...haha
cuba lah buta pisang goreng tu cantik jamu dayoh.

Siew Lin said...

Hi Elle, tersebut kisah goreng pisang ini, tiba-tiba terasa pula keinginan nak makan pisang goreng dicelur dengan sambal kicap pekat, seperti yang biasa dimakan di Malaysia. Ketika mendengar lagu Selamat Ulang Tahun di malam yang sepi,terusik kembali memori di masa muda apatah lagi di malam Valentine! Ha! Ha!

Siew Lin said...

Hi Elle, tersebut kisah goreng pisang ini, tiba-tiba terasa pula keinginan nak makan pisang goreng dicelur dengan sambal kicap pekat, seperti yang biasa dimakan di Malaysia. Ketika mendengar lagu Selamat Ulang Tahun di malam yang sepi,terusik kembali memori di masa muda apatah lagi di malam Valentine! Ha! Ha!

Siew Lin said...

Sorry for sending twice my comments. I thought the first one did not get through!

Cat Cat said...

Kak Elle,
I love pisang goreng.. especially those sweet and soft pisang... Tapi kat sini memang susah nak carik pisang kecik2 tu... Pisang besor2 from Mexico tu banyak lah kat sini... Tak sedap kalau digoreng, kan..??

Kak Elle said...

siew lin...

goreng pisang cicah kicap??first time dengar...hehe

The singer of this song is my nephew.

Kak Elle said...

cath...

ya pisang yg terdapat di sana mmg tak bolih goreng but bolih buat pancake atau lempeng pisang.I did that when I was there for xmas..habis Will makan.

Syigim said...

i LOVE anything pisang! dah lama tak makan goreng pisang panas maju rapat di ipoh. sedapnya. rindu!

Laracroft74 said...

Kak Elle,
kat M'sia kita panggil Pisang Nipah.. you know what...kalau in Bandung, they will bakar the pisang and sprinkle with chocolate sauce and dessicated coconut...Sedap sangat and less oily... Like my self pun kalau makan pisang goreng mesti cicah kicap mixed with a bit of cilipadi.. best!! Orang2 Johor semua makan goreng pisang with kicap...

Kak Elle said...

syigim...

nanti buat lah fried banana tu ye and thank u for dropping by.

Kak Elle said...

elle...

padan lah cikgu chin pun kata cicah kicap...satu negri rupa nya.