Saturday, February 21, 2009

Jom makan

Sudah 2 bulan saya mengidam nak makan asam pedas ikan pari tapi tak sampaian tapi hari ni terkabul juga walaupun untuk makan sorang.Tapi bila menumis terlebih minyak adoiiiiiiii .........





Asam pedas idaman ku semenjak di states akhir nya dapat juga ku masak hari ni untuk santapan lunch dan dinner and maybe juga untuk hari2 esok2 juga...... semasa di states Maria dan saya ke china town di Austin dan kami beli kacang bende dan daun kesum angan2 nak masak asam pedas beli asam lagi tapi masa tak mengizinkan sebab hari2 makan luar.



nak makan telur dadar berinti udang dan carrots........kalau nak recipe cuba ke dapur kakelle.....



Kerena terlampau rajin sempat membuat sambal untuk segala2 nya yg paling laris makan ngan mee bakso and cica dgn ayam goreng atau cekodok tak kira apa perasa.......



Semenjak sakit minggu lepas saya kena kurangkan minum coffee 3 in 1 nak kurangkan caffein jadi terpaksa saya makan cereals or oats dgn susu pepagi untuk sarapan tu pun kalau sempat.
Anda macam mana?masak apa pulak hari ni? .... yg ada family mungkin makan di luar ..ehem...ehem ..... hehehe



25 comments:

mamasita said...

Kak Elle,
why do you have to cut down on your 3 in 1 coffee? Doctor advise gitu ker? Tanya sebab I'm a coffee lover!

Kak Elle said...

Huda...

coffee contains caffein and due to my acid reflux its best that I cut down on caffein...otherwise we have to drink decaf coffee which is tak sedapppppppp.But once I feel better I will drink it once a day...at present twice a day at home in the morning and again at work to wake me up:)and my acid reflus I think is due eating too much mandarin ornages..apa ke tak dapat satu kotak given by the school to each staff and colleagues bagi lain...

tulipurple said...

uishhh...asam pedas ikan pari feberet atok tu,sy kalu masak tu mmg utk atok sorang jer kat umah nie.
yes yes...burrppp,kenyang lg masuk umah kak elle..hehe

Kak Elle said...

tulip...

kalau masih lapar jom lah kita makan sama...hehe

Ummi365 said...

ehem ehem.. saperlah tu ya makan kat luar... i am dead tired after cleaning the house..maka sudah seharusnya makan kat luar..hehehe

Kak Elle said...

ummi...

hehe ummi nak makan luar ye...nak ikutttttttttt

sekali2 makan luar takpe kan anak2 pun enjoy juga cuma poket mak aje yg ringgan...hahaha

aNIe said...

Kak...anie pun sekarang dah kurang minum nescafe dan minuman 3 in 1...kalau sesekali berhajat barulah anie buat...sebab doktor kata tak elok...

Asam pedas akak tu menggugat keimanan....

Kak Elle said...

anie...

tu lah nak hati2 skg dgn makanan kita kan?

tu asam pedas style melaka kan?

zino said...

nasib baik baru lepas makan.. lauk asam pedas tu nampak menyelerakan hehe

Kak Elle said...

zino...

tu yg saya idamkan dr states nak masak tak sempat2...

Kak Ezza said...

kat rumah saya ni kak elle,mesti ada 2 bende ni..satu nescafe 3 in 1 dan satu lagi asam pedas....

Akak masak sedap sedap laa...asam pedas akak tu mengancam jiwa,..ikan pari mmg sedap tapi kena pandai cari yang lembut...
saya tak boleh ambik nescafe ni..asyik nak terkencing jer

Kak Elle said...

ezza...
saya akan elak nescafe sementara waktu hingga 100% sihat..dah tu kena kurangkan intake harian.

asam pedas kalau dah tekak melayu itu juga yg di cari kan?

silversarina said...

Huhuhuhu.... kari itu sungguh 'mengerikan' buat diri ini buat masa ini..... Alhamdulillah i dah bertambah baik, dapat duduk kejap depan pc..have a nice weekend !!

silversarina said...

sorryyy.... asam pedas..... sama jelah buat masa is a NO NO NO NO kata doctor buat saya :(

zany said...

ala kak, menu kita sama je hari ni. asam pedas pari dan telur dadar.

saya malas nak snap gambar, lagipun lapar sangat dah tadi, ha, ha.......

Kak Elle said...

wanmommy...

yes not for you..cili-NO NO ye:)

Kak Elle said...

wanmommy...
tu lah bila pulak saya masak kari...hehehee

Kak Elle said...

zany...

ye ke masakan kita sama hari ni...esok nak masak apa pulak?

Cat Cat said...

kak elle,
weekend, kita go out... makan kat luar... glad 2 know u feel much better now.

Kak Elle said...

cath...

yes thank god I am almost back to myself again:)

judy said...

guessed you are feeling a lot better. curry looks good.

Naz said...

Waduh waduh,
Your asam pedas nampak sangat mengancam. Malam ni i tak lena tidur lah nampaknya ;)

Kak Elle said...

judy...

yes I am 99% better thanks...thats asam fish been wanting to cook it when at Maria's but never get around..

Kak Elle said...

naz...

dah pagi ni cam mana did you sleep well?...hehe

naz over there can cook asam pedas ikan salmon ya.

Naz said...

Kak Elle,
Tidur nyenyak.. but first thing this morning, I could taste your asam pedas already.
Yes tomorrow nak masak asam pedas salmon.....slurp! :p