Tuesday, February 10, 2009

Friendship part 2

Coming back to friendship and this time I like to thank Tie for the award she has given me.





A beautiful blend indeed.... Trust....Kindness....Honesty....Caring
Are we in that category at all????If you think you are I shall call you a hipocrite indeed.
Looking back at the 4 categories which do you think should come first in order of merit?

Honesty .... for me should come first if the person is not honest we can't trust them.

Trust....someone with honesty that we can trust our secrets and not leak it out to others hmmm otherwise what you have confided in them will be known to everyone.

Kindness.... you can't tell if the person if she /he is kind rite?Some maybe a hipocrite - a double headed snakes .... berbuka dua ... sini cakap lain tapi buat nya lain.

Caring.... orite some cares for you 'in words' but does she/he really cares?

Tie I don't deserve the award because I am non of those if I say I am I am a hipocrite...anyway thank you for having me as your friend.

You can never trust a person as they are not honest enough to be kind and caring.So in general if you think you are that person mention in the 4 categories you are an ........



Please pause and ponder on the above ...............


And these are what friends are all about .................... always together ...........


instead of making best friends breakup.




I hope today's entry will be a lesson to all so cherish your friendship dear friends and live in harmony instead of trying to ripple the good relationship.






till my next entry





26 comments:

maklang said...

True friendship is hard to find kan...

tulipurple said...

peringatn yg sungguh bermakna buat sy dan semua...tq sis!

Tie said...

Oh, kak elle....

Bagi Tie kak elle dah cukup honest tu. Tie ni siapa la untuk menilai seseorang. Semua manusia ada kelemahan dan kelebihan.

Persahabatan itu juga satu perhubungan, dan yang saling melengkapi. Tiada orang yang perfect dalam dunia ini. Sama2 lah kita terima sahabat kita seadanya.....

Ummi365 said...

Kenapa, sejak kebelakangan ni kak elle macam sedih je when talk about friendship. Ada sesuatu yang tak kena?

Ada kawan memang seronok, lagi pulak kawan yang sekepala dan treasure our friendship. But once the friendship and trust is betrayed and broken, pedihnya jangan cakaplah.

I hope you are OK down there.

silversarina said...

Bila dah berumur ni saya tak kisah sangat apa sahabat nak lakukan pada saya , kalau sayang Alhamdulillah, kalau tak terserah pada Allah untuk menentukannya dan membalas perbuatannya.

Anyhow, sahabat2 di alam cyber ni setakat ni semua saya sayang dan respek.

Kak Elle said...

maklang...

true friendship tu ada kalau kita tak di permainkan olih kawan....mmg susah nak dapat kawan yg sehati sejiwa.

Kak Elle said...

tulip...

terima kasih kerena faham membaca kandungan entry ni..

take care

Kak Elle said...

tie...

akak insan biasa dik..tak lebih dan tak kurang.

thank u pada tie kerena percaya kan akak walaupun belum kenal dr dekat.

Kak Elle said...

ummi...

oh sungguh kecewa dgn friendship lah ummi tapi tak bolih nak explain panjang lebar kat sini...

takpe satu hari bila ada kesempatan berjumpa akan akak bentangkan from A-Z ok? .. tapi bila ek?

tu lah Tie bagi award tu mmg good timing sekali..trust and honesty top on the list kan?

u take care too ummi I am ok down here:)

Kak Elle said...

rina...

sebab dah kena batang hidung sendiri ni lah sungguh menyedihkan.

Mmg saya pun sayang dgn kawan2 di alam cyber ni tapi bolih kah kita percaya 100%?Di depan baik berbuka tapi kat belakang kita hmmm............

pB said...

True friendship PAYAH nak cari ...


he he


mcm komen Mak Lang jer nie

Kak Elle said...

pB...

True friendship ada cuma nak cari...

cikMilah said...

Saya tak ingat siapa yang bercakap begini, tapi beliau ialah seorang sahabat Rasulullah..
"Sahabat ialah seseorang yang BERKATA BENAR dengan kamu, bukan yang MEMBENARKAN kata-kata kamu".

Sedih, memang sedih tapi sabarlah kak. Biar orang beri kita tahi, tapi kita tetap beri orang bunga..
Yang harum dan di kenang ialah bunga...selebihnya kita doa dan serah pada Allah.

Jangan sedih ya..:))

Kak Elle said...

cikmilah...

Terima kasih .. kata2 mu membikin saya senyum gembira...

kita bersedih sorang2 pun bukan di minta perhatin tau .. cuma nak luahkan hati yg pilu ni aje.

sya said...

Kak Elle saya paling benci org yg depan bukan main baik.. pantang dgr kita sedih terus tanya kenapa? mengapa? tapi dibelakang kita.. cerita sedih kita dijadikan bahan gosip utk mengata kita.. and i really hate ppl that ada prejudis terhadap "janda" mcm dia akan hiduo belaki selamanya

Kak Elle said...

sya...

tu lah orangg hipocrite paling besar dlm dunia ni Sya berbuka konon baik nak amik hati macam kind and caring konon kan?

tentang belakang kita bercerita tu mulut orang ni susah nak tutup..kalau cikgu chin baca ni akan kata 'Mulut tempayan bolih di tutup..Mulut manusia?????'

apa salah ngan dgn janda kita tak meminta tapi kalau dah kehendak Nya nak buat cam mana kan?
Mungkin ni hari kita hari dia lom tau lagi..kalau lah terjadi mengangah mulut jadi nya:)

Kak Ezza said...

Kak Elle,
Kita sekapal..

kawan ni ada yang baik di depan tapi dibelakang bagai kan toxic yang amat berbisa.

Tapi hidup mesti di terus kan. Biar pun ribut taufan melanda namun kita harus terus melangkah ke depan demi masa depan....Hidup Kak Elle!

Kak Elle said...

kak ezza...

tak sangka kita serupa pulak...

betul tu life goes on and kita maju kehadapan supaya tak di pandang serong...

sama2 kita maju Ezza dan hidup Ezza juga:)

zany said...

kak elle, sejak kebelakangan ni macam sedih je. semoga apa pun yang kita lalui, everyday, satu pelajaran baru untuk kitakan. sahabat susah nak jumpa sekarang ni kak. Biar kita ingat pepatah ni "buat baik berpada-pada, buat jahat jangan sesekali". Berpada-pada dalam percakapan dan macam-macam lagi. Teman ketawa ramai, teman menangis, sekejap je hilang.

oldtown~Smell the Roses said...

Bestnya kalo sume manusia ada ciri2tuh. Aman dunia kan kak?!

Kak Elle said...

zany...

soalan sama macam ummi365..apa nak buatkan ada kawan yg tak perhatin sekali..

walau macam mana pun life will go on cuma biar org buat kat kita asalkan kita tak buat begitu.

Kak Elle said...

nani...

sebab tu saya kata kalau sesiapa mengaku ada ciri2 keempat2 tu mmg lah dia malaikat.

AZWA said...

Honesty, trust, kindness, caring...wow.. memang payah nak fulfill semuanya...cumanya even dengan kawan sendiri kita kena berhati2.

Kak Elle said...

azwa...

betulkan susah nak dapat seseorang yg macam tu melainkan angel.

Neeza Shahril said...

Bagi Neeza, friendship should based on trust and respect. Bila berkawan, kita tak seharusnya pandang tak elok tentang kawan kita, apatah lagi buat cerita yang tak betul mengenai kawan kita. Tak guna kita berkawan ramai untuk mencari glamour.. biarlah kawan kita sedikit tapi ikhlas berkawan dan tiada maksud terselindung..

neeza tak sanggup dapat kawan yang tikam belakang (back stabbing). Tak payah kawan pun takpe..

Kak Elle said...

neeza...

dlm dunia ada berbagai2 kawan kan?
I agree with your choice of words on mencari kawan.

kawan yg menikam kita dr belakang yg paling menakutkan.