Sunday, March 29, 2009

Menjala

Pagi ni rajin sikit but malas nak turun ke kedai or pasar dgn apa yg ada I manage to do roti jala aka lace pancakes .........


Sebetul nya mmg takde tepong gandum jadi saya gunakan tepong naik sendiri bila mencari tepong di fridge ini aje yg ada....tak kisah lah asal tepong kalau naik lagi bagus saya akan namakan roti jala gebu ...... hahaha





Tepong yg ada pun tak banyak lah sangat cuma ada 3 cawan cukup lah untuk makan sorang .... kebelakangan ni pun adik2 dah tak datang singgah lagi ....nasib baik ada evaporated milk kalau tak mmg tak jadi juga nak membuat roti jala....gara2 malas nak turun.



Daging memang ada di freezer jadi masak lah kari daging sekali sebelah2 sambil saya menjala .....
alhamdulillah dr 3 cawan tu dapat dlm 35 roti jala yg koyak ada dlm 4 keping so ngap aje lah masa menjala ..... hehehe



Santapan untuk makan tengah hari dan malam ... tapi kalau ummi nak cukup lah untuk 5 beranak ..... hahahaha



22 comments:

Tie said...

Adoi.....rajin betul menjala...he he..

Kak Elle said...

tie...

tu lah pagi ni rajin sikit...haha

MULAN said...

nak banyaaaakkkkkkk...!! lapar ni..!!!

Ummi365 said...

wow.. thank you thank you.. i really appreciate it.. kalau ummi anak beranak kena 6 cawan baru cukup. oklah tu boleh kongsi gak eh..

Kak Elle said...

mulan...

nak sikit ke nak banyak meh lah kita makan sama2...

Kak Elle said...

ummi...

6 cawan?ye lah budak membesar mesti nak makan kenyang2 kan?the most I makan 3 keping at one go..kalau tak senak ler perut nanti...hehe

Anuar said...

Memang sedap tu , nak2 makan dengan kari daging ....yummyyyyyyy .

aNIe said...

Kak elle...anie ni lom pernah buat sendiri roti jala ni...tolong biras menjala adalah...

Cik abang tu memang feveret roti jala ni...kena dengan kari daging...memang ummmppphh!!!

silversarina said...

kak elle,

Anuar tu saya lah lagi, tulah pakai pc lepas anuar guna tak sedar guna nama dia ....hehehe

Kak Elle said...

anuar...

tokdaddy merayap blogging lagi ye....hahaha

Kak Elle said...

anie...

senang aje nak buat nya...mula2 bila menjala tu mmg mcm lama sgt nak habis.

Kak Elle said...

rina...

dah agak dah ..hahaha

zany said...

sedapnya menjala, jala ayam ye kak.
mula lapar ni.

Laracroft74 said...

sedapnya jala...sure gebu2...i pun baru balik from my SIL's daughter's bday..ada bawak balik leftover jala2...tapi kuah pulak tak ada...nak masak macam malas je nie...cedok kat keday mamak je kot..tak pun nak mintak kak elle punya kuah kari la..:-))

Kak Elle said...

zany...

jala apa2 pun bolih:)

Kak Elle said...

ella...

bolih bagi address nnt saya FedEx ye...hehe

sherry said...

Kak Elle.

Nampak mudah jer Kak elle memasak itu ini. Campak jer sure jadi...As for me, even follow buku resepi by Chef terkenal, tak kurang even satu gram rencah2nyer pun belum tentu jadi...itu yang buat i give up (plus vitamin MALAS)..

Kak Elle said...

sherry ....

senang aje tak susah

Neeza Shahril said...

sedapnya roti jala dan kari daging tu kak Elle.. nape lah tak hantar sini aje.. banyak tu. Takkan larat makan sorang hehe..

Kak Elle said...

neeza...

alhamdulillah my youngest sister came so habis lah jugak roti jala tu.

simah said...

wah creative gila akak kita ni.. :0)...saya sampai sekarang tak reti nak menjala roti jala.. :0)

esok masak apa akak?

Kak Elle said...

simah...

skg dapur tak begitu berasap kecuali weekend je...makan pun sepoi2 aje...hehe