Tuesday, March 17, 2009

Lemak nenas


Lauk makan malam ku lemak nenas bersama udang.....
ni kan ummi365 mesti geleng2 kepala ' kakak ku oi cholestrol-cholestrol'.... hahaha
ummi fyi ingat tak i sakit pergi hospital few weeks ago?...they did my blood test - NORMAL.....
I beli udang tanpa cholestrol and santan takde cholestrol ...cuma fats ..... hahaha



FOR INFO ON PRAWNS
Dr Rosemary Stanton PhD APD, is a qualified nutritionist.


Prawns are an excellent source of protein and a great way to get iron, zinc and vitamin E. As a bonus, they have very little fat and virtually no saturated fat and are a good source of omega 3 fatty acids. But prawns do contain cholesterol.




Cholesterol is a waxy type of fat that is present in all animal tissues. Babies get it from their mother's milk. We could not exist without cholesterol because it is a structural component of all body cells and also an important building block for the body to make some hormones, vitamin D and the bile acids needed to digest fats. That's the good news about cholesterol.



Prawns themselves have virtually no saturated fat, so as long as you have them grilled, barbecued, steamed or cooked with a 'good' unsaturated fat like olive oil, they should not cause problems.



The Japanese are the world's greatest consumers of prawns. They also have the highest life expectancy and it is possible the two things could be connected. At the very least, it is fair enough to say that the cholesterol in prawns and other seafood is unlikely to damage the arteries provided the seafood is not battered or crumbed and cooked in saturated fat.




A note about omega 3 fatty acids:
Like all seafood, prawns contain omega 3 fatty acids. These valuable fats lower triglyceride levels and have many other benefits for heart health. Prawns have less fat and therefore contain a lower level of omega 3s than some other seafood (like Atlantic salmon), but the omega 3 content in prawns (average of 120 mg/100g) is well above the minimum 60mg/100g required for an official label of "good source of omega 3 fatty acids".

Prawns are: *A good source of omega 3 fatty acids *An excellent source of protein *A great way to get iron, zinc and vitamin E *Low in saturated fats.

18 comments:

Ummi365 said...

adush... toing toing toing... jatuh tergolek dah ni. apalah nak ku buat kan pada kak elle ni ya. dia memang suka sungguh menyakat ummi tau.. i can feel the rasa masam2 manis dan pedas.. ishhh yummy yummy yum yum

Kak Elle said...

ummi...

hahaha...bangun cepat2 nanti bos keluar...tu baru negok gambar belum bau lagi dah tergolek.


sedap ummi smirkkkkks....

sya said...

Kak elle .. camana le nak beli udang tanpa cholesterol tu.. cuba habaq mai...

Kak Elle said...

sya...

sila baca the info yg I baru letak...

Kak Ezza@makcik Blogger said...

kak elle

bagus tu kak ..siap bagi info sekali...sedap tu kak...

Ummi ni asyik dapat no satu jer!!!wei tak kerja ker!!

aNIe said...

Kak...Udang yang besar2 macam tu kalau buat masak lemak nenas memang sedap...menjilat jari dibuatnya...

Tapi lama dah tak makan Udang sejak cik abang ade...sebab dia tak boleh makan udang...tapi baru2 ni dia dah boleh makan seafood dah...harap2 gout dia akan berkurang ...

silversarina said...

Udang memang sedap, Mimi memang feveret dia udang, tentu akak ingat macamana dia makan kat rumah akak tu, tak nampak orang dah :)

Kak Elle said...

ezza...

nak makan udang kena lah guna minyak yg di sebut tu ek...hehe

tapi sekali2 tu ok kot bukan hari2 kan?

mmg ummi tu dia tak kerja lain agak nya tu maklum lah project tak jalan lagi...hahaha

Kak Elle said...

anie...

sudah bagus kalau dah mula makan seafood...tapi ubat nak makan juga ye.

aha udang tu sekilo $12 ... ni musim hujan naik harga sikit.

Kak Elle said...

rina...

saya masih ingat mimi kupas udang tak toleh kiri kanan ... hehehe ... dah tu tambah nasi lagi:)

Neeza Shahril said...

sedapnya lemak nenas.. tapi tak pernah neeza buat letak udang. Should try one day walaupun nenas kat sini amatlah mahal.
nak makan sekali sekala okay kot kan.. :)

Naz said...

Agaknya saya antara manusia paling malang (haha!)
I love udang besar besar ni but I am allergic to them. Sekali makan, boleh pengsan terus...betul!
So I layan je lah gambar you ni and imagine how it tastes. Uhuk!uhuk!

Ummi365 said...

tumpang lalu kak elle,

kak ezza jangan jeles.. ada sebab kenapa no satu. kena tanya kak elle apa rahsia hahaha.. jangan pulak kak ezza pulak jatuh tergolek ya...

kan projek tak jalan ada ler masa nak merayau sekejap.

Kak Elle said...

neeza..

cuba lah nantyi letak udang ye:)

Kak Elle said...

naz....

oh dear you allergic to sea food ye?takpe I makan for you ok u nak berapa 1 or 2?

Kak Elle said...

tumpang lalu ummi...

ezza ummi ni kan hidung dia special dr jauh bolih bau apa saya masak....hehehe

zany said...

dalam banyak2 udang saya prefer udang kertas, yang kecil atau sedang, manis dibuat apa pun. masak lemak nenas dengan udang, umphhh best, tapi terpaksa kawal. chikeboooom sangat ni.

Kak Elle said...

zany...

cik cik cik kecik boom bunyi lagu...hehehe...