Friday, March 27, 2009

Kuih pulau pinang

There was a day I saw this pack at the supermart and decide to buy it and try .... ok I did it last sunday but the first attempt doing it was too thick bila di lipat makoi pecah di tengah.....hehe



Kuih pulau pinang aka apom balik ...... just add water and egg and ole .....


This packet of peanuts included in the box ......



15 minutes later in the frying pan ...........



add sugar and peanuts .......


One apom balik ready to be eaten ...... but the colour not as nice as the one you buy maybe because their mould is made of brass and here I am using tefal non stick pan .... but the taste is the same ....... for that 1 box of mixture you can do 6-7 pcs ...... I guess depends on the size of your frying pan too.




kak ezza lain kali letak durian cream mesti enakkkkkkkkkkkk........ hahaha

14 comments:

zany said...

baguskan ada ready made tepung ni.
saya suka yang banyak jagung, kacang tanah kurang. cikebooom lagilah kalau saya buat dan makan tu.

Kak Elle said...

zany...

mmg tak sangka ada siap segera ternampak terus beli...hehe

cikeboom pun bukan buat hari2 kan...hahaha

cikMilah said...

la.. tak tau la pulak namanya kuih pulau pinang!!!uisshhh, rasa macam nak gi cari sekarang jugak!hehe

Queen Of The House said...

Ooooh, senang nya nak buat guna ready-mix. I like my apam balik thin and crispy.

I have the recipe tapi tak pernah nak try pun, cos I don't have the acuan. Never thought of trying to cook it in an ordinary pan.

tulipurple said...

aduishhhh....kijam..kijam.uhuks..uhuks'

zino said...

macam lempeng je hehe

Cat Cat said...

Oooo, ni yang best ni... kalo dapat beli kat USA.. Hari2 boleh makan apom balik... Kat sini nak carik orang jual apom balik, jangan nak harap le.. Hehe.

Kak Elle said...

cikmilah...

jgn lupa cari ye buat sendiri bolih letak isi nya lebih2...hehe

Kak Elle said...

qoth...

ni dah tau jgn tak buat ye...hahaha
but the instant one ni so simple:)

Kak Elle said...

tulip...

hmmm ..... so yummy tau....hahaha

Kak Elle said...

zino...

lempeng bukan sembarang lempeng....hehe

Kak Elle said...

cath....

maybe kat oriental store ada jual its made in singapore brand.

silversarina said...

Wah senang tu, lama betul tak makan apam balik , kalau beli yang dah siap I suka yang nipis dan garing tapi kena makan masa tengah panas2 , emmm sedapnya .

Kak Elle said...

rina...

nanti bila the 2 princesses dtg I kirim ok...hehehe