Wednesday, January 21, 2009

Terlaksana juga

I am glad I was able to dish out some of the food that cat cat was craving for not all but some...I enjoy cooking when I have someone to eat them and as you know I hardly cook now since I live alone but being lazy but not worth cooking for one person.Most of my cooking is during the weekend or public holiday where I will cook as per normal and keep in the fridge and eat them bit by bit daily when I get home from work and if there are no food I will just buy on my way home.




I didn't cook enough for catcat when she was staying with me as her stay is too short and moreover I start work too as the new school term was on 19th January.Nevertheless she gets to try my nasi lemak,kuih cara,cili prawns and mee goreng...and as for the rest I tapau from my sister's place.








Sambal tumis ikan bilis .........






to eat with the nasi lemak and also the cili prawns and telur dadar all home cooked.



kuih cara lauk ....



mee goreng ... idaman kak anie and neeza and also mush in Belgium ... ok I promise will cook this when you come and visit.




kuih lopes from my sister Lina




and the epok2 done by her MIL.....
Kek lapis rempah I bought from Batam during my staff seminar ... very yummy just like home cook too.
Cath I hope whats on the table were good enough for you but then we also ate rojak,tahu bakar,soto ayam and ayam penyek from the local eatery.





When I got home from work yesterday I found these on my dining table and fyi I gave Cath a set of my house key and I trusted her with my house whilst I go to work.Some may wonder how can I trust someone I haven't even met?Well if I don't trust a friend who else can I trust?





This is what they left on my dining table a' hongbao' as a token for having them and some lose change as tips!!!...hahaha
Cath you shouldn't have done it afterall you have given me chocolates and stuff etc from Richmond. Since I can't return it to you I will keep and buy something as remembrance.






THOUGHT FOR FRIENDSHIP
friendship is not just the name of an ordinary feeling.
but it is the name of the feelings of understanding,
honesty and frankness between two persons.
and these feelings keep the two very special persons bounded together
and such a frienship lies in two of us.
By Sahar Ashraf





I found this on a website and I believe that in friendship we should trust each other but ofcourse in life friends can also stab on each other's back to cover oneself mistake and never never never accuse a friend of something without any evidence or truth.




48 comments:

Ezza Aziz said...

Kak Elle,
sedih pulak baca posting akak ni..bila semua dah balik dan pergi,kesunyian melanda semula..Tak pa kak..saya ni pun anak ramai..satu hari nanti bila semua ada keluarga sendiri...tinggal sorang jer...dalam kubur pun sorang jugak .....sedap nya akak masak..mintak sikit boleh!

maklang said...

Salam..

Betul semua yang akak kata tu...I couldn't agree more..

May Allah bless you for all your kindness towards others...Amin...

Norabella said...

A true friend is those who shares tears and laughter with you.

Tapi kan kak..of lately..I have been hurt by people who claimed that they are my friends...

pB said...

akak

laparrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

Kak Elle said...

ezza...

kesunyian mcm ni lah kan?mmg skg sorang dah akhir nanti pun sorang juga.

nak makan mai lah...hehe

Kak Elle said...

maklang...

apa yg maklang agree?tentang menjamu cat cat ke atau friendship?

cikMilah said...

happy kan, to serve friends with our cooking...
So cute of her with the token of appreciation and that sweet tips:)))
Friendship and trust - rarely found nowadays yet it is a reward to those with kind heart.

Kak Elle said...

nora...

betul sebagai kawan kita patut menghargai nya jgn sekali menuduh kawan tanpa bukti...

eh apasal ni?ada yg tak kena ke?
lah apa yg terjadi nnt let me know ye?

ni lah kawan yg tak pandai menghargai 'kawan' kan? sabar ye nora insya'allah kalau kita tak buat salah Tuhan akan tunjukkan satu hari kebenaran nya.

sebagai teman I percaya dgn you whatever it is yg menyedihkan you.

Kak Elle said...

Pb...

jom kita makannnnnnn

Kak Elle said...

cikmilah....

I can't agree more with you ....
susah nak cari kawan yg benar2 ikhlas skg tapi kawan yg pandai menuduh tanpa periksa banyak kan?

zino said...

nasib baik baru lepas makan.. hehe..

Kak Elle said...

zino...

tapi tea break ada kan?...hahaha

maklang said...

oh..both..jamu kawan and pasal friendship..betul yang akak kata tu..

tulah komen terkejar masa nak tunggu waktu solat..:)

silversarina said...

salam,

Bila dah kenal akak saya memang trust akak 100%(ikhlas ni ) .Sebab itu jugalah ramai yang boleh bersahabat dengan akak walaupun ada yang hanya kenal di alam cyber , akak memang baik dan saya percaya sahabat-sahabat akak termasuk catcat juga adalah baik .

Harap our friendship lasts forever .

sya said...

Kak Elle i felt like spanking 2-3 orang utk friendship .. boleh tak?

zany said...

sedapnya lauk sambal bilis tu, telur dadar pun nampak sedapnya, nyum, nyum......

Kak Elle said...

maklang...

membaca tak bolih berlari nanti sis kandung tersalah pulak di baca...hahaha

dlm friendship kawan pun bolih jadi musuh kalau tak pandai ambil hati kawan...dan kita kena merendah diri juga...ini maksud saya lah jgn pulak salah faham ye.

Kak Elle said...

rina...

tu lah kepercayaan antara kawan.. tak kenal maka tak cinta:)

eh jgn 100% lah sape lah tau saya ni musuh dlm selimut!!!...hahaha...atau saya kerja dgn KGB OR FAMIA OR CIA:)

insya'allah persahabatan kita akan kekal asal takde org buruk sangka kan kita.

Kak Elle said...

sya...

you nak rotan ke tali pinggang?
ni mesti pasal mulut kan? tu lah kerena mulut badan binasa....kena lah fikir kalau nak berkata2 tu lah nasihat saya tau Sya.

Kak Elle said...

zany...

lapar ye?jom kita makan sama nasi lemak panas dgn sambal tumis ikan bilis dgn telur dadar....hehehe

MAMAMIA said...

Bila tengok cara berlauk Kak Elle ni, dtng baliklah semangat nak buat. Tapi sampai skrng tak buat2 lagi...

Kalau saya kena jamu macam tu, dah lebih dari cukup tu....

aNIe said...

Kak...beruntungnya Cath dpt host macam akak...biarpun akak sibuk juga dgn kerja...tapi akak sempat memasak untuk dia & famili...

Hah! Nanti kalau anie dtang sana akak gorengkan mee yang sedap tu tau...nampak menyelerakan...

Anie setuju sgt dgn kata-kata mengenai persahatan...

Apabila kita bersahabat...kita mestilah ikhlas...jgn sesekali mengkhinati sahabat dan sahabat sebenar ialah sahabat yang akan membantu kita diwaktu kita memerlukan....

Queen Of The House said...

Cat Cat & family memang very lucky dapat visit you and have you as their lovely host, and you Kak Elle, are blessed with so many good friends.

Your sambal udang tu memang never fails to make me drool ... dah dua hari dok teringat nak makan sambal udang after looking at yours in the previous enties. Adoi sedapnya!!!

Kak Elle said...

mamamia...

buat jgn tak buat ye:)

Kak Elle said...

anie...

sebagai host kena lah pandai bermain ngan masa kan

saya sokong dgnapa yg anie kata...
Apabila kita bersahabat...kita mestilah ikhlas...jgn sesekali mengkhinati sahabat dan sahabat sebenar ialah sahabat yang akan membantu kita diwaktu kita memerlukan....

mmg hari kita dipermainkan kawan belum tau lagi kan?

Kak Elle said...

qoth...

jgn drool aje gi masak mlm nie...hahaha

MA & Brood said...

Kak Elle:

How very nice and sweet of you menjadi host kepada tamu yang jauh and first time jumpa. Buat baik dibalas baik jua, Kak Elle.


Yang buat jahat tu, akan dibalas juga suatu hari kerana dunia ini bulat.


Stay safe, Kak Elle. :-)

Kak Elle said...

MA...

welcome MA lama tak nampak sihat tak? hope the brood semua ok ye ...hope to meet you too one day selalu aje kita berselisih masa I di KL you outstation.

sebagai host thats our job rite? to entertain and make sure they are comfortable.

yes dunia tu bulat no matter it will come around...

fyi I mind my own so hope I don't get into trouble unless its being created by someone:)

you too take care ya.

MA & Brood said...

Kak Elle :

Awal2 tahun memang sibuk sebab nak start macam2 program/strategy utk tahun baru. Plus anak2 mula sibuk dgn persekolahan baru.


No worries - I tak angkat port hal mulut2 orang ni,biasalah gosip2 ni semua kan, semua org suka dengar; tapi bila masuk bab fitnah yang menjejaskan maruah dan nama baik, then saja lah orang berkenaan nak menempah maut kan? Especially bila tak pernah kenal rupa dan hati budi. Lepas tu dok menjaja sana sini mencucuk sampai lupa sapa dia dah jajakan and start tuduh orang itu ini tanpa bukti.


Orang macam ni selalunya lupa adanya Tuhan...

Kak Elle said...

MA...

yes everyone busy with their agenda and families.

alamak I dah tersalah topic ke?

MA & Brood said...

hehe...no la kak elle. jangan gabra...

Kak Elle said...

MA...

ME gabrah? tak main tu semua...I'd rather face reality than to be in dreamland:)...hehehe

nurazzah8 said...

kak elle,
alamak...masuk blog kak elle nih asyik tengok gambar masakan kak elle yang sedap tu...terliur...dah meleleh air liur nih...hehehe

bila lah saya boleh ke Singapore dan singgah rumah Kak Elle ya?

Kak Elle said...

azzah...

just let me now bila nak mai nanti saya pasangkan carpet merah...hehe

bolih bagi saya address lagi tak yg hari tu ntah mana saya letak

D said...

laparrrrrrrrrrrrr tengok your pix - as always!!

to have good friends, we have to be one too. You are definitely one!

~PakKaramu~ said...

Salam ziarah

Kak Elle said...

D...

lapar juga ye?sorry jauh sgt nak hantar sepinggan...hehe

Kak Elle said...

pak Karamu...

Salam dan terima kasih dtg singgah.

mº¿ºsh, brecht and nora said...

Kak Elle, here it is common practise to leaVe keys to friends visiting.So our guests are free to come and go and not bound to our schedule. I thought it was a swell idea, senang and practical = ) InsyaAllah over raya kita rasa mee goreng Kak Elle ; )

Kak Elle said...

mush...

yes we have to trust them too rite?

wei raya tak masak mee goreng ...hahaha

Ummi365 said...

Kak Elle,

I just came back from the bloggers meet. It was so wonderful to have lovely people around me. Siapa sangka kawan alam maya boleh menjadi begitu rapat dan mesra padahal tak pernah berjumpa. Pada pendapat Ummi jika kita berniat untuk menjalinkan persahabatan, insyaallah itulah yang akan kita dapat dari orang sekeliling kita. Ummi rasa pertemuan sebentar tadi bertepatan dengan isi kandung entry kak elle kali ini. Chewah kenapalah ummi ni formal sangak ek. very unlike of me. betul tak kak elle.


lagi satu ummi pun nak juga rasa mee goreng kak elle tu. nasi lemak tu nampak yummy yummy lah.

MULAN said...

maaakkk aaiii...

drooling, drooling... tengok semua food tu.. ayam penyek pun saya belum makan..

thanx for the friendship..

Neeza Shahril said...

terliur nya neeza tengok semua food tu kak elle.. memang mee tu nampak sangat sedap. kalau dapat makan sekarang kan best hehee..

pasal trust tu kan.. kadang2 we follow our gut feelings.. tak perlu take a long time trust people and also the other way around..

hehehee.. gelak neeza tengok 'tips' yang Cath bagi pada kak elle tu... still gelak ni tau.. hehehee... bestnya dapat 'hongbao'!!! tapi neeza tak layak kan.. hehe..

Kak Elle said...

ummi....

I saw the pictures in your blog already terkilan tak dapat bersama walaupun 4 hari sama mereka up close kat rumah:)

betul ummi talian pershabatn terjalin antara 'trust' tapi kan bila dah kenal lama baru kita faham isi hati orang tu dan in my experience so far 99% are real except for that 1% yg berbulukan musang:)baik di depan tapi belakang kita pot pet pot pet jugak...pompan lah katakan.

Kak Elle said...

neeza...

nasib baik dah bersalin kalau tak mengidam mee goreng kak elle pulak....hahaha

tentang berkawan ni kadang2 nak ikut guts pun susah juga neeza pasal lama2 kita kena main juga dgn kawan yg kita hormat.

'tips' tu mcm kak elle buat juga semua small change I tinggalkan kat my sister's place nak bawak berat2 tak payah lah....hehehe

Kak Elle said...

mulan...

jgn drooling banyak2 ask Zaiyan amek cuti mai sini nanti kak elle masak lagi:)

AZWA said...

Kak elle,

apa i nak cakap tadi ek...lupa dah sebab masa nak taip tadi boss masuk bilik i muahahha...

hmnn..walaupun baru kenal kak elle di alam siber ni tapi azwa rasa cepat mesra kerana kakelle nie peramah, pandai masak pulak tu...laparr pulak la nengok makanan2 tu huhuhuhu

Kak Elle said...

azwa...

thank u for the compliment tapi you belum kenal rapat mungkin lepas tu tukar fikiran...hehehe