Wednesday, January 28, 2009

PEDOMAN HIDUP



14 PEDOMAN HIDUP MANUSIA


1.Musuh Utama manusia adalah dirinya sendiri


2.Kegagalan utama manusia adalah kesombongan


3.Kebodohan utama manusia adalah sifatnya yang penipu dan munafik


4.Kesedihan utama manusia adalah sifat iri hati


5.Kesalahan utama manusia adalah mengabaikan dirinya sendiri


6.Dosa utama manusia adalah menipu dirinya sendiri


7.Sifat utama manusia yang menyedihkan adalah perasaan rendah diri


8.Sifat manusia yang terpuji adalah semangat dan keuletannya


9.Kehancuran besar adalah rasa putus asa


10.Harta utama manusia adalah kesehatannya


11.Hutang terbesar manusia adalah hutang budi


12.Hadiah utama manusia adalah berlapang dada dan pemaaf


13.Kekurangan terbesar manusia adalah sifat keluh kesah dan tidak bijaksana


14.Ketentraman dan kedamaian utama manusia adalah berdana dan beramal




I found this while surfing and like to share it with all of you:)

30 comments:

Norabella said...

Subhanallah..semoga hidup kita di berkati Allah selalu.

Kak Elle said...

nora...

insya'allah kalau kita buat baik di balas ngan yg terbaik dr Nya.

AZWA said...

Wah banyaknya makanan time pyjama party tu...huhuhuhu...dah lama pantang makan kfc nie yummmyyyy...

thanks kakelle for the reminder...semoga kita sentiasa memperbaiki diri kita dari sehari ke sehari.

Neeza Shahril said...

Kalau hidup tanpa pedoman, memang tunggang langgang. jiwa pun tak tenteram. macam kapal tanpa kemudi.. betul ke apa yang neeza cakap ni kak elle?

Tie said...

Seperti neeza tulis tu, hidup kita mesti ada pedoman... thanks kak elle.

Kak Elle said...

azwa...

pyjamas party cuma KFC chicken aje...

saya jumpa 14 pedoman hidup masa mencari sesuatu tadi.

Kak Elle said...

neeza...

betul saperti di dlm kapal kita mesti ada kemudi nya kalau tidak hanyut lah kan?

Kak Elle said...

tie...

sama2 kita ikuti pedoman hidup ni ye semoga kita di berkhati insya'allah.

maszuzu said...

i loicke this..once in a while we need to be reminded of this.tks sistah!!

may Allah s.w.t bless you with greatness in life...

Ummi365 said...

kak elle,

thank you for sharing this with us. semoga ia akan menjadi pedoman untuk kita semua. sometimes we forget and its good that we have reminder like this.

silversarina said...

Terimakasih atas ingatan buat diri saya yahg selalu lalai dan perlu pada nasihat demi menjadi insan bertaqwa, InsyaAllah.

Kak Elle said...

mas...

buat jadi pedoman hidup kita hari2 ye:)

Kak Elle said...

ummi...

the pleasure is mine ... like you me too need to be reminded of our daily life:)

kekadang kita lupa kan?

Kak Elle said...

rina...

benda yg baik kita kongsi bersama:)
semoga kita berjaya menempuh kehidupan hari2..

maklang said...

terimakaseh atas peringatan ini kak...

Kak Elle said...

maklang...

sama2 ye kita mengikut nya...semoga menjadi pelajaran untuk kita semua.

cikMilah said...

Good one! Kata-kata yang baik ini umpama air sejuk yang menyegarkan minda dan jiwa saya yang lelah. Great thanks for sharing.

zany said...

thanks....sharing is caring

Kak Elle said...

cikmilah...

thank you untuk kata2 emas tu:)cikmilah apa khabar?

Kak Elle said...

zany...

kita hidup dlm dunia mmg banyak cabaran nya kan?

sakurasa 2 said...

kak Elle thanks

aNIe said...

kak...thanks for sharing...

Semua katakata tu sungguh bermakna..

zino said...

thanks u share maklumat yg berguna ni..

Laracroft74 said...

something to pond and ponder...thanks for linking to my blog..i pun nk link with kak elle since we have the same name...selalu nampak nama kak elle kat Cath's and kak Ummi's blog...anyway you tetap forever and ever KAK ELLE !!! next time kak elle join the bloggers meting kat KL pulak ye...or maybe if i come over to spore..i'll hello Kak Elle .. (my aunt kat Woodland,
Ave 9)

dodiemohd said...

tq so much for the "pedoman"...sendiri mau ingat,kan?
This is very useful..thanks again :)

Kak Elle said...

sakurasa....

thank u for reading juga:)

Kak Elle said...

anie...

sama2 kita mengamal nya ye:)

Kak Elle said...

zino...

dah baca kena practice ye...hehe

Kak Elle said...

elle...

thanks for linking kakelle..benda baik kita share buat pedoman:)

yes whenever you are in Sgdo give me a tinkle we can meet up.

Kak Elle said...

dodie...

mesti ingat tau .. aman dunia ni nanti..hahaha