Tuesday, December 2, 2008

Silent....

My daily happenings been in silent mode the last 2 days and hopefully no one is missing me .... hehehe....

It has been 2 adventurous days starting with sunday as soon as I got home from the market sms from my youngest sister Aini to have lunch with them at the orchid country club my intention of cooking my crayfish was put on hold.Sharp @12.15pm they came to fetched me and then to fetch Faris my nephew's friend.This is my first time to the club and its a beautiful place nice surroundings of greeneries.Two malay weddings was going on and its really a posh wedding to be held there but bear in mind you must have plenty of $$$$ as I found out from the restaurant that we had the lunch for a function room its $45 per head and at the open foyer its $35 per head....knowing our culture our jemputan will at least be more 500 peoples just imagine the cost!!!Yes it looks nice with all that surroundings but why waste $$ when you can hold the wedding at a cheaper place????

Now that we know what the charges are the next question is how much sumbangan to give?What do you think about this?Any comments and as we usually know the collections you get holding a wedding is never enough to cover the cost and preparations (not that we have to cover the cost)unlike chinese wedding the angpow which we normally give is minimum $80/- because thats what I've been told to give....
Ok this entry about the wedding is how much are we to give????
ooopsssssssss out of topic pulak...back to the lunch...we had it at the Raja Mas Restaurant and its $6.80 per dish per order and we had chicken mango,black pepper crab,cili crab,kailan beef,prawns in oat,sharkfin's soup and steam fish.... then jokingly I ask the uncle if we can sample the wedding food and yes he came back with bryani rice,dalca and acar for us...alhamdulillah.
The lunch is a treat to Wati - remember her?indon maid yang menjaga arwah atok when he was ill and we siblings employed her for that reason so she can look after him when I go to work but atok left us not long after that and Aini took her as 2nd maid to honour atok's wishes as she had to borrow $$ to come to work and now that Wati's loan to the agency are paid for Aini decided that she doesn's need a 2nd maid now so she will be transfered to a chinese accountant a single parent with 2 grown up children.






Pictures above taken @ Orchid Country Club ..... lovely surrounding rite?


I stayed over at Aini's the last 2 nights so thats why I didn't do any update but managed to do some billings though....



Yesterday we went to JB for an errand and I get to open ceremony on my new passport a virgin chop from Malaysia immigration .... hahaha



We just went to Taman Perling infact we were at Perling Mall to have an early lunch @ Sedap Corner which is actaully sedap the food and I had the penang kway teow.....we did a bit of grocery shopping and back to Singapore.


In the evening we met up with maid agent for some paper signing and dinner @ BK and by time we got home I was ready for bed ..........a tiring day indeed and yesterday was a very hot day.

22 comments:

Neeza Shahril said...

am I the first commenter?? yeay!!! tapi tau dah.. mesti kak elle kata takde hadiah.. hehe.. no problem tu.. :))

to me kan kak elle.. kita buat kenduri sebab nak raikan pengantin.. it's wrong kalau kita harap sumbangan orang bagi boleh cover balik the cost of makan2 and all that.. sebab tu macam buat business lah pulak.. anyway, ramai melayu yang berfikiran gitu.. pas tu buat kat tempat grand2.. dah susah orang kampung yang tak berduit ni nak datang.. kesian kan..

esok2 kalau anak neeza besar, neeza harap kami takdelah nak menyusahkan tetamu.. hopefully la.. ;)

Kak Elle said...

neeza...

clap...clap being first...haha...betul no prize:)
tak bermaksud yg kita mesti dapat balik cost tapi sebagai hadirin berapa agak kita mesti hulurkan?

tulipurple said...

kdg2 tu ada gak rasa segan ni kalu bagi sikit,tp bak kata hubby kalu hati ikhlas,yg terima pun pasti bersyukur dan tak kisah.yg penting kehadiran kita kan.
mcm2 dah style kawin sekrg ni kan..kat mesia ni pun angpow for chineese pun kurang2 RM50.
p/s:kak elle..itu cray fish 'dancing2' agaknye dlm fridge sbb tak kene masak lg..hehehe

oldtown~Smell the Roses said...

xtau pulak kalau angpow wedding chinese kena bg byk tuh. Itu plg kurang ek! Cantiklah umah banglo akak tuh. 'Umah' lama pakai lg dak?

Kak Elle said...

TULIP...

betul tu kita di jemput dan ikhlas kita memberi tapi bagaimana dgn keadaan majlis?

crayfish sudah di masak at my sis place...sedap isi nya.

Kak Elle said...

nani...

nak sewa rumah lama ke?...hehe

pB said...

actually, kenduri kawin ni patutnya ikut kemampuan ....

dan sebaik baik nyer bersederhana dan tidak membazir ...

tak gitu , kak elle??

pB ada 4 anak dara ...

jenuh nak berkenduri lepas nie

Kak Elle said...

pb...

betul tu kita buat apa yg kita mampu kan lain lah kalau duit tu melimpah selalu:)

kalau buat ygbposh yg dtg nanti pulak jemputan yg jadi tak tentu arah kan?

zany said...

sebaiknya untuk keberkatan kenduri ni mesti ada orang miskin yang dijemput, tapi kalau kenduri secara grand dan ditetapkan sekian-sekian RM macam chinese selalu buat tu, sah-sah takde orang miskin dapat hadir. So far, kat kampung-kampung tak kisah berapa pun cenderahati nak diberi.

Kak,
patut senyap je ye dari blogging!

Kak Elle said...

zany...

rindu ke?sepi sekejap asal tak bolkih upload gambar whilst at my sis tak bawa usb connection nya.

tu lah saya buat n3 berapa yg patut kita hulurkan...yg tak mampu mesti segan kan?tapi kalau buat sederhana mesti ramai yg dapat hadir bersama...serba salah kan?tapi tak bererti buat posh kita kena bagi posh juga....hahaha

aNIe said...

Kak elle...memang cantik tempat tu...tapi kalau nak buat kenduri kahwin sampai $45 perhead...lupakan ajelah...tak berbaloi langsung...kalau kita orang Islam yang penting apa yang wajib aje...dan biarlah ala kadar aje...tak baik membazir.

OOh...nanti wati dah takde dgn kak elle lagiklah ye...

Tie said...

Hi hi...biasa orang yang benar2 mampu je boleh buat majlis besar2an. Kita yang biasa2 ni cuma tompang suka dan tompang makan je laa...

Nak bagi angpow pun ikut mampu juga. Yang penting sama2 ikhlas...hi hi..

Kak Elle said...

Anie...

tu lah kalau saya ada $$ pun tak akan buat di tempat macam tu infact kita macam menyusah org kan?

wati dah lama dgn my sis aini semenjak bulan July ni skg hutang dia ngan agent dah habis baru lah kita transfer dia tu pun yuran transfer saya hulurkan juga 1/3 ye lah kesian tak tau ini akan terjadi dgn dia.

Kak Elle said...

tie...

betul tu kalau saya di undang mungkin akan berfikir dua kali pergi ke tak nak pergi...haha

JahRera said...

salam kenal kak elle,
maybe i've ever known you before, or maybe have not remember at all, still another salam kenal is no harm.
maybe i'm older than you are or maybe you're older than I am but still a respective kakak calling is no harm.

Knowing another blog-writer from spore feels so close.
Will make feeds.

Kak Elle said...

jahjera...

salam kembali ... tak kisah sape tua nak panggil elle aje pun bolih tapi I think I am older keep coming and you'll find out soon..on my next b'day....hehe

silversarina said...

salam,

Sure sedap makan-makan kat club tu...terliur dibuatnya.


Bab kenduri kawin memang as tuan rumah kami tak mengharap tetamu datang untuk beri wang tapi memang dah adat orang melayu nak bagi juga , paling utama tetamu sudi hadir ke majlis tersebut .

Kami pun hari tu ingat nak buat kenduri Zaid kat Puteri club yang dekat rumah tapi bila ingat laman rumah ada memang membazir pulak rasanya dan bila kenduri di sana pihak pengurusan hanya mahu catering pun club yang buat dan memang mahal .Tak mampu wei... kami bukan jutawan :(

Kak Elle said...

rina...

tu lah membuat majlis kita kena byk berfikir hadirin yg datang nanti akan tersinggung kalau tengok berapa mewah kenduri tu kan?

Norabella said...

Kak Elle, mmg dah ramai orang melayu kita yg buat majlis kawin kat Orchid CC tu. I went once when one of the Rantauan.com members got married. But to me this kind of wedding held there are strictly limited and you can barely invite all your friends and relatives. Typical like Chinese Wedding dinner where you only invite a friend w/o spouse/partner because it is limited. And yes...Chinese Wedding Dinner cannot be less than S$50 depending on the choice of hotels and restaurants right?

Kak Elle said...

nora....

I think yg berada aje bolih buat kat sana kan?yg kat foyer tu hari tu pulak my sis Ram punya neighbour sebelah pengantin pompan nya but hers was held on saturday bawah block...small world kan . majlis hari tu dr 12noon sampai 4pm so banyak lah yg di jemput and its buffet style....tapi my view lah kan not worth it for 35 per head.

cikMilah said...

Kalau kat Kedah & Penang ni kenduri kat club/hotel biasanya $30-$50 dan jemputan terhad for a couple only.
Kalau kat rumah bandar @ kampung , rate macam tu jugak I bagi.
Lately ada juga tuan rumah yang menolak sumbangan dengan manis. Alternatifnya I spare hadiah kat rumah dan kita pun tak segan pergi kenduri dengan tangan kosong.

Kak Elle said...

cikmilah...

mmg kita tengok keadaan kan? kalau 30-50 tu dah kira lumayan juga kan ada rezeki kita bagi lebih.