Tuesday, November 25, 2008

Ekonomi tak stabil.....

Terkejut bila membaca surat khabar pagi ni pasal tak dengar sangat warta berita semalam ..... dimaklumkan variable bonus tahun ni di potong .... aiyoyo ... that bad meh?

Nampak betul muka2 sedih pagi ni tapi takpe dapat juga bonus cuma di kurangkan .... ni lah kali pertama saya akan dapat bonus lebih dari tempat kerja lama dan sekarang di umumkan pulak akan di potong....berita selanjut di sini .................



Its worldwide reccession and we should be thankful that we still have our job and just think of those who had been retrenched .. where can they find a similar job with same pay ... hundreds are waiting to apply for a job that only require probably just 10 vacancies.



I think its time we should hold on to our present jobs and not job-hop because its not guaranteed that you will find one especially with the market so tight ... even top level personnel are getting axed.I just hope that the economy will be better soon ... insya'allah.











Where are the reccessions??..... shopping malls still with crowd of shoppers , people still going on holiday oversea especially now its a school holiday and as Zen's wrote ... at a particular shopping mall there are 5 xmas trees all decorated with lights 20 metres apart??? ... save electricity!!


Anyway we live day to day and life will go on ..........hope things will ... hehe yes pick that phone it maybe good news.....hahaha


Tonite I had to prepare the rencah2 to fry tang-hoon early tomorrow morning ... looks like I've been nominated chef of the month since the canteen close ... hehe ... semua menunggu up to the teachers ... anyway tomorrow's food is sponsored by my boss she bought all the ingredients and I do the cooking.Will upload the picture tomorrow if I remember .... I will be cooking the chinese style with mushroom,dried prawns and chicken meat .... its for 20 hungry staff to eat ....


Updated @ 7.30am









Finally tang-hoon ready to be eaten ... started cooking at 6am (hari ni dapat masuk lambat sikit asal kena masak).... ummi as requested tu dia so'oon goreng ala cina.


I will put up the recipe later so check it out @ my dapurkakelle soon....






till my next entry..............

22 comments:

Pp said...

di dubai memang telak tenat!!
ramai malaysians sudah hilang kerja...
a few giant corporations have announced they are restructuring - !
dubai is in debt to the tune of usd80billion!
see
http://pakpayne.blogspot.com

Kak Elle said...

pp...

that bad ye?now I'm ignorant refuse to know abt the world....hehe

but Dubai is a rich country I am sure will survive... oh wow! pity them who lost their job.

zany said...

betul kak, shopping mall masih ramai orang. tapi 2.2 kali gaji masih tinggi tu kak. kakitangan awam sini dapat 1 month pun dah ada yang bising. he, he.....

tulipurple said...

ermmm...makin sahih lah berita recession itu...kene triple jimat cermatlah nampak gayanye...moga Dia limpahkan rezki utk hamba2-Nya.

Kak Elle said...

zany...

mmg kami patut bersyukur dapat juga variable bonus dr tak dpt lansung kan?

yang berkerja swasta agak berapa dapat ye? sekolah saya ikut govt recommendation.

Kak Elle said...

tulip...

berjimat2 tau jgn beli dress yg DQ nak tu....hehehe...

semoga economi akan beransur baik tak lama lagi ye?

maklang said...

Alhamdulillah..O&G masih ok...(Oil and Gas kak...bukan yang medical term tu tau..)...

Tapi dengar2 ada gak O&G companiies dah start retrenching especially yang construction side ...

kesian...moga2 kita semua keluar dari kemelut kewangan denga segera..InsyaAllah

sedap nampak apa yang akak masak tu...nanti can try!

Tie said...

Tang hoon tu apa..mcm mee hoon juga ke?? Byk betul kak elle buat!!

Ummi365 said...

ok ok dah nampak thank you for taking the trouble to snap early in the morning hehehe...

cikMilah said...

Industrial and construction site paling teruk terjejas. As for us, most companies are working 4 days week and will be closing for 2 weeks at the year end; just to cut cost and stay prudent!
Alhamdulillah the annual wages salary of one month is still remain, will be paid on Dec end i.s.o November end...
tapi bonus tak confirm tak ada!!!
hu hu hu...
I do beleive; how bad or how good the situation is, it wil be changed.

Kak Elle said...

maklang...

orang2 O&G selalu good biz bonus pun 3-4 bulan kan?

cuba lah su'uun goreng tu.

Kak Elle said...

tie...

tanghoon cakap cina..kita panggil su'uun mcm bihun tapi yg licin tu.

Kak Elle said...

ummi....

sedap tau ummi tapi i tak mkn mushroom can't stand the smell...so mine plain ngan chicken aje

Kak Elle said...

Yes industrial worst affected kan?takpe 4 day week tu ok at least takde yg kena buang kerja.

silversarina said...

Bagi yang tak bekerja macam saya cuma berdoa agar my bread winner akan terus diperlukan di tempat kerjanya, InsyaAllah. Kena kurangkan pergi MM , pergi jalan-jalan tak pe kan :)

Rasa nak je ke ACS tumpang makan hari-hari ...hehehe.

Kak Elle said...

insya'allah dgn doa istri tersayang harapan tak terjejas kerja tokdaddy:)

jom naik airasia 2 sg kita makan lunch sesama ... tanghoon goreng.

Neeza Shahril said...

betul tu kak elle.. kat sini pun memang nampak dah aura economy downturn.. bonus pun dengar2 kurang.. sapa yang masih ada kerja, secure lah kerja baik baik... sekarang ni its employers market.. bukan employee market..

tapi kan.. ang hoon tu memang mengancam :))

cikdinz said...

aduh...lapar nya....hehehe...

Kak Elle said...

neeza...

skg employees kena byk bersabar kan...bila keadaan dah cerah kembali hopefully employer tak lupakan kita pulak.

meh makan sama2 neeza:)

Kak Elle said...

cikdinz...

lapay ye jom kita makan sama:)

arsaili said...

salam...nakkk rasa..bila bole rasa nih...ehehe

Kak Elle said...

arsaili...

nak rasa eh? k nanti FeDex ye?...